Eräopaskoulu

Syksy Muoniossa vierähti nopeasti – tässä syyslukukausi kuvina

Joulukuun me eräopasopiskelijat vietämme työharjoittelussa kuka missäkin. Tältä näytti eräopaskoulun syyslukukausi Muoniossa.

Alkuun tuntui, että uutta opittavaa tulee kerralla aivan liikaa enkä pysy millään tahdissa mukana. Sitten tilanne rauhoittui ja kaikki asettui taas uomiinsa.

Lopulta syyslukukausi Muoniossa hurahti nopeasti. Nyt edessä on kuukauden työharjoittelujakso. Minä teen työharjoitteluni Luostolla Lapin Safareiden palveluksessa. Opiskelutoverini menevät työharjoitteluun kuka minnekin. Varsinaiset opinnot jatkuvat tammikuussa loppiaisen jälkeen.

Syyslukukausi Muoniossa on ollut aktiivinen ja toimelias. Olen sen aikana ihmetellyt useasti, mitä ihmettä olen tähän asti elämässäni oikein tehnyt. On alkanut tuntua siltä, etten oikeastaan mitään! Olen tähän asti lähinnä puhunut, kuunnellut ja naputtanut tietokonetta. Olen luullut olleeni toimelias, mutta eräopaskoulu on herättänyt vahvan tunteen, että luuloni on ollut väärä. Koulu on pistänyt liikettä niveliin.

On tuntunut hyvältä olla ulkona ja tehdä jotain konkreettista.

On myös tuntunut mahtavalta laajentaa omia rajojaan. Huomata esimerkiksi, että pystyn aivan hyvin nukkumaan ulkona, vaikka pakkasta olisi 15 astetta. Että pärjään luonnossa, vaikka olisi kylmä. Se jos mikä on voimauttavaa.

Ensimmäisenä koulupäivänä jännitti. Otin selfien koulun edessä.
Ensimmäisellä viikolla lähdimme tutustumisretkelle Pallaksen maisemiin.
Tutustumisretkellä yövyimme Keimiöjärven rannalla. Minulla oli liian ohut makuupussi, ja palelin yön.
Elokuinen kesäerätaitoviikko käynnistyi vesisateessa. Leiri saatiin kuitenkin pystyyn, ja viikko saattoi alkaa. Yövyimme neljä yötä metsässä.
Kesäerätaitoviikolla harjoittelimme muun muassa erilaisten majoitteiden rakentamista. Tässä minun ja parini Sannin laavunäyte.
Syyskuun alussa vietimme eräruokaviikkoa koulun pihalla ja harjoittelimme ruoan tekoa avotulella.
Kuusipäiväinen syysvaellus Lemmenjoella oli yksi syksyn kohokohdista.
Syyskuussa harjoittelimme kaksi päivää viehekalastusta Utkujärvellä. Kovasta yrityksestä huolimatta en saanut kalaa.
Ystävä tuli ruskaretkeilemään Muonioon syyskuussa. Esittelin hänelle eräruokataitojani Särkitunturilla.
Verkkokalastuspäivänä Jerisjärvellä kävi kova tuuli.
Yösuunnistustestin päätteeksi meidän piti jäädä nukkumaan metsään yksin ilman telttaa. Rakensin oman laavuviritelmän. Pakkasta oli yöllä kahdeksisen astetta. Kuva on otettu aamulla.
Muonioon tuli pysyvä lumi jo lokakuun puolivälissä.
Rospuuttovaelluksesta tuli aikaisen talven vuoksi kunnon talvivaellus suksineen ja ahkioineen. Ensimmäisen yön nukuimme ulkona. Pakkasta oli 15 astetta.
Marraskuun alussa pääsimme harjoittelemaan opastusta Levillä oikeiden asiakkaiden kanssa.
Talkoilimme marraskuussa Oloksella järjestetyissä FIS-tykkikisoissa.
Marraskuussa harjoittelimme myös lumirakentamista.

Leave a Reply