Eräopaskoulu

Ensimmäinen kuukausi opintoja takana

Eräopasopintojen ensimmäisellä retkellä yövymme Keimiöjärven rannalla. Seuraavana päivänä nousemme Keimiötunturin laelle.

Minulla on matkassa ainoastaan kesämakuupussi, ja palelen yön teltassa. En saa unta, koska on niin kylmä.

Yön kylminä tunteina elämänvalintani alkavat näyttää huonoilta. Mitä ajattelin, kun päätin aloittaa eräoppaan opinnot Muoniossa? Mikä idea tämäkin nyt taas oli? Miksi minun oli aina hypättävä johonkin uuteen?

Kun seuraavana aamuna kömmin teltasta ulos, Keimiöjärven rannalla paistaa aurinko ja maailma näyttää jälleen hyvältä paikalta. Eihän tässä mitään hätää ole. Kaikki lutviutuisi parhain päin.

Syömme aamupalaa ja pakkaamme leirin kasaan. Sitten lähdemme kapuamaan Keimiötunturille.

Aloitin eräoppaan opinnot Muoniossa elokuun alussa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Olen tarponut kilometritolkulla suossa, harjoitellut kompassin käyttöä, suunnistanut päivällä ja yöllä, pilkkonut puita, rakentanut laavuja, tehnyt solmuja ja nylkenyt riekon. Olen nukkunut öitä teltassa ja tehnyt ruokaa trangialla ja nuotiolla. Ennen kaikkea olen ollut ulkona.

Eräopasopintojen aloittaminen on ollut hyppy uuteen – jälleen kerran. Se on ollut hauska mutta rankka hyppy. Minusta on tuntunut, että joka päivä olen oppinut valtavasti uutta, ja samalla olen kokenut kauhunsekaisia tunteita siitä, etten osaa vielä mitään. Että olen vielä niin alussa.

Niin paljon on opittavaa.

Erä- ja luonto-oppaan opinnot kestävät vuoden, ja ne etenevät vuodenaikojen mukaan. Näin opintojen alkuun olemme muun muassa sienestäneet ja opetelleet tunnistamaan kasveja.

Elokuun puolivälissä lähdimme viideksi päiväksi maastoon harjoittelemaan kesäerätaitoja. Rakensimme leirin metsään ja yövyimme teltoissa.

Ensimmäisenä päivänä leiriä pystyttäessä satoi kaatamalla. Jännästi kaikkeen kuitenkin sopeutuu, eikä sade tuntunut niin pahalta kuin voisi kuvitella. Leiri saatiin kasaan, ja viikko saattoi alkaa.

Minulla oli mukana uusi kolmen vuodenajan makuupussi ja uusi makuualusta, ja nukuin teltassa huomattavasti paremmin kuin tutustumisretkellä Keimiöjärvellä. Eikä ollut yhtään kylmä!

On ollut jännittävää aloittaa opinnot ja hypätä johonkin totaalisesti näin uuteen näin aikuisiällä. Elämä on todella yllättänyt. Enpä olisi vielä viisi vuotta sitten arvannut, että jokin päivä opiskelisin eräoppaaksi Muoniossa!

Ensimmäisen opiskelukuukauden aikana olen tuntenut itseni useasti kömpelöksi ja hitaaksi, mutta olen yrittänyt olla itselleni armollinen. Olen oivaltanut, ettei kaiken tarvitse onnistua heti täydellisesti vaan olennaista on tehdä ja toimia.

Taidot karttuvat sitten pikkuhiljaa.

Huomenna lähdemme syysvaellukselle Lemmenjoelle. Viivymme vaelluksella kuusi päivää.

En ole koskaan ennen ollut näin pitkällä vaelluksella, ja odotan reissua jännittyneenä. Jaksanko kantaa rinkkani? Riittääkö ruoka? Kastummeko pahasti?

Samanaikaisesti olen intoa täynnä, enkä malttaisi odottaa huomiseen. Täältä tullaan, Lemmenjoki! Kyllä kaikki hyvin menee.

Leave a Reply